ČENES pro USA k dostavbě JE Temelín
 

Osobním dopisem pana velvyslance USA jsem byl pozván jako představitel České energetické společnosti k neformální schůzce do pražské bubenečské vily velvyslance. Předpokládal jsem, že půjde o jednání předcházející návštěvu paní ministryně H. Clintonové u ministra zahraničí ČR, která má být podle sdělovacích prostředků věnována lobbingu ve prospěch nabídky firem kolem firmy Westinghouse na dostavbu JE Temelín. Ambasador p. Eisen zřejmě usoudil, že je třeba kromě špičkových manažérů českého jaderného průmyslu a stavebnictví, dosud nezapojených do českoruské nabídky a francouzské nabídky, vyslechnout i nezávislé stanovisko našeho občanského sdružení. Není ostatně tajemstvím, že jsem v aktivní službě patřil do trojice odborníků, kteří stáli u zrodu technického zadání této JE původně předpokládané v jiné jihočeské lokalitě. Dále uvádím své stanovisko na jednání osobně přednesené a posléze poslané písemně oběma americkým představitelům, protože kromě ambasadora p. Eisena byla přítomna i náměstkyně ministra obchodu USA pí. N. Lamb – Haleová. Představenstvo ČENES mé stanovisko dodatečně schválilo jako stanovisko ČENES a doporučilo je zveřejnit na internetové stránce naší společnosti. Dále je uvedeno jak v originálu, tak s překladem do češtiny.

 

 My opinion on today´s negotiations with Ambassador Mr. N. L. Eisen and with Ms. N. Lamb-Hale about Nuclear Power Plants (Westinghouse), Prague 11.28.2012

 

As an independent specialist from Czech Society For Energetics I consider, the all 3 technologies for NPP Temelin both technical and for the security are roughly equivalent.

Will decide the next kriteria, mainly:

  1. Price and the method of financing.
     
  2. The maximum number of involvement of Czech companies in the nuclear and non-nuclear industry and in the construction.
     
  3. The cooperation with these Czech companies on the other procurement NPP in the world.
     

I think, there are reserves in point 2 now.

Ing. Karel Hanauer, Vicepresident of Czech Society For Energetics,

 

Překlad:

Mé stanovisko k dnešnímu jednání s velvyslancem USA p. Eisenem a náměstkyní ministra obchodu USA pí. Lamb-Haleovou o jaderných elektrárnách (Westinghouse), Praha 28. 11. 2012

Jako nezávislý specialista z ČENES se domnívám, že všechny 3 nabídky pro JE Temelín, jak technicky tak bezpečností, jsou zhruba rovnocenné. Rozhodovat tedy budou další kritéria, hlavně:

  1. Cena a způsob financování.
     
  2. Největší počet spolupracujících českých firem v jaderném a nejaderném strojírenství a ve stavebnictví.
     
  3. Spolupráce těchto českých firem na ostatních zakázkách JE ve světě.
     

Myslím, že teď jsou rezervy hlavně v bodu 2.

 

Ing. Karel Hanauer, místopředseda ČENES

 


Jsme členy

CSVTS 

ČENES je zakládajícím členem

Českého svazu vědeckotechnických společností, z.s. 

Spolupracujeme

bannersz

Kalendář akcí

Žádné události k zobrazení

Kalendář

květen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31